"

Hotel Pegas nabízí vynikající pivo, lahodné jídlo a rodinnou atmosféru

17. 06. 2016 , aktualizace: 22. 06. 2016 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Rinchenbachu, mohl byste představit Hotel Pegas?
Důležité je, že se nejedná pouze o hotel. Prioritou našeho podniku je pivovar, který vznikl v roce 1992. S ním je úzce propojená restaurace, v horních částech budovy je pak zřízený hotel. Celý komplex vznikl na začátku 90. let při velké rekonstrukci. V roce 2006 jsme zrenovovali a rozšířili hotelovou část.

Můžete tedy ubytovací služby ve stručnosti popsat?
Nabízíme komfortní ubytování ve 24 pokojích, které jsou vybaveny v rustikálním stylu. Poměrně malá kapacita hotelu je dána především charakterem budovy, ve které sídlí. Snažíme se však z této skutečnosti těžit osobnějším přístupem ke klientům. Nejsme továrna na hosty, usilujeme o to, aby se u nás cítili dobře. Velkou výhodou je navíc i poloha hotelu – je odtud všude blízko.

Moravská kuchyně s bohatou pivní nabídkou

Přesuňme se o patro níže. Jak byste charakterizoval pivnici Pegas?
Jsme patrioti, takže základ naší kuchyně tvoří klasická moravská kuchyně, přesněji hotová jídla jako svíčková, guláš nebo moravský vrabec. Nabízíme i poměrně široký sortiment mezinárodní kuchyně, v prvé řadě se však soustředíme na jídla, která se hodí k pivu.

Jaké druhy zlatavého moku tedy nabízíte?
Stěžejní je dvanáctistupňový světlý ležák, který se vyrábí od samotného vzniku pivovaru. Jako jedni z prvních v České republice jsme zde začali vařit pšeničné pivo, které má u nás velkou tradici. Králem naší nabídky je šestnáctistupňový Gold, což je také ležák.

Bavorské zvyky v centru Brna

Sledujete i mezinárodní pivní trendy? 
Ano. Každý měsíc navíc vaříme unikátní speciál, právě podle různých světových trendů – od bavorských piv, přes americká, až po australská. Snažíme se tak veřejnosti přiblížit zahraniční pivní kulturu, a ukázat, že existují i jiné druhy chuťově atraktivních piv, ne jen klasická světlá desítka. Vícestupňové ležáky navíc ve vybraných dnech točíme do keramických džbánků ze samospádového sudu, jak je to běžné v Bavorsku. V Brně je to zatím unikát.

Dostal se nějaký z dočasných speciálů nakonec do stálé nabídky?
Ano, je to případ již zmíněného Goldu. Stejný osud potkal i třináctistupňový Stout. Ten nahradil původně vyráběný tmavý ležák, o nějž však nebyl – jako obecně v Česku o tmavá piva – tak velký zájem.

Přírodní suroviny jsou základ

Jak výroba piva ve vašem případě vypadá?
Základem jsou výhradně přírodní suroviny, nepřidáváme žádnou chemii. Když se podíváte někde v supermarketu na etiketu pivní láhve, zjistíte, že je tam stabilizátor pěny a další „éčka“. Naše pivo musí být tedy udržováno v chladu, nicméně tím, že není pasterizované, filtrované a není v něm žádná chemie, tak je jeho chuť taková, jaká má správně být. Zkrátka nepijete chemii, ale pivo.

Jak často pivo vaříte?
V průměru třikrát týdně. Jsme malý pivovar, takže nepoužíváme automatické stroje, vše děláme tzv. na ruku. Každá várka piva je tedy mírně odlišná, zkoušíme i různé postupy při vaření. Pro běžného konzumenta jsou však rozdíly téměř k nerozeznání. Zajímavé je také to, že u nás nevaří pouze sládek ale také podsládek.

První pivovar svého druhu

Chystáte v nejbližší době nějaké novinky?
Investovali jsme do nové technologie kvašení, nově máme také automatické sledování teploty. Hodláme vylepšit výčepní pult s chlazením pivních džbánků. Samozřejmostí jsou pak pivní speciály každý měsíc. Snažíme se neustále posouvat dál.

V čem je tedy Hotel Pegas spolu s pivovarem a pivnicí unikátní?
Je to jednak skloubením všech těchto tří aspektů dohromady. Chceme našim zákazníkům přinést zážitek, ve kterém se snoubí prvotřídní pivo s gastronomií na vysoké úrovni a rodinným hotelovým prostředím. Zároveň si zakládáme na tradici, Pegas byl svého času prvním restauračním pivovarem na Moravě. A i když se nás konkurence v mnoha směrech snaží následovat, neustále vymýšlíme nové věci, abychom se mohli pyšnit jinými prvenstvími.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI